Magiun de prune

A venit Septembrie si odata cu ea, parca serile sunt mai reci, amiezile mai racoroase si zilele mai scurte. In curand, pomii din livada vor capata nuante aramii iar gradina se va goli.

Totodata, este si perioada in care facem zacusca, gemul de fructe si punem legumele la conserve. Dupa trecerea sarbatorii Sfintei Marii (15 august) gospodinele aprind focurile sub ceaune si se asaza la facut magiunul, cum îl numesc ţăranii de la sud de Sibiu, povidla pe moldoveneste,sau silvoiţa (silvoiz) conform ardelenilor, din ungurescul  szilva (prună).

Astazi va vom arata o reteta pentru magiunul  de prune, pe care am invatat-o de la prieteni de-ai nostri.

Dupa ce culegem prunele, le spalam bine, le curatam de samburi si le trecem prin masina de tocat pentru a obtine un magiun uniform, perfect pentru clatite sau galusti cu prune. Vom reveni cu retete si pentru acestea mai tarziu.

Se pun apoi la fiert la foc mic intr-o oala cu peretii mai grosi unde se lasa sa scada. Cand ajung la o consistenta asemanatoare cu a mamaligii si cu o culoare visinie intunecata, se trec in  borcane care se fierb apoi pentru a ne asigura ca eliminam bacteriile. O alternativa la fierberea lor este sa le introducem in cuptorul incins, dupa ce am stins in prealabil focul, unde le lasam apoi o noapte.

Deoarece prunele sunt dulci cand sunt coapte, magiunul nu are nevoie de zahar cand este fiert. Dupa ce este trecut in borcane si fiert, rezista pana la Paste, fiind delicios pe o felie de paine proaspata langa o cana de ceai caldut.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s